Ten warsztat włączył pożytki pozyskiwane tradycyjnie z zagrody (gospodarstwa, kurnika, obory itp.) i przetwarzane w twórczy, gastronomiczny sposób na tradycyjne kulinaria kresowe. Omówiono sposoby naturalnego i tradycyjnego konwerwowania mięs (suszenie, wędzenie, solenie, marynowanie, wekowanie, kiszenie itp.). Poprzez wykorzystanie tych surowców propagowane zostały tradycyjne receptury potraw. Omówiono zastosowanie potraw w obrzędowości dorocznej. Wykonano wybrane potrawy włączające omawiane surowce. Propagowano nazewnictwo gastronomiczne staropolszczyzny.

 Przykładowe pożytki: mięso, tłuszcze (smalec, masło, łój, sadło), drób, nabiał (jaja, mleko, śmietana, serwatka, maślanka, kefir, jogurt) itp. oraz wybrane produkty importowane (np. przyprawy).

Przykładowe potrawy do wyboru: zupy, polewki, rosoły, breje, galarety, auszpiki, bigoski, kiszonki, wędzonki, marynaty, potrawki, kiełbasy, salcesony, sery, twarogi,

zupy, polewki, rosoły, breje, galarety, auszpiki, bigoski, kiszonki, wędzonki, marynaty, potrawki, kiełbasy, salcesony, sery, twarogi, omlety, jajecznice itp. 

 

Mistrzyni Tradycji, depozytariuszka kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich Anna Rumińska.

 

Projekt realizowany w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" MKiDN.

 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu ul. Chopina 2 59-610 Wleń, tel. sekretariat 757136268, tel. biblioteka 757136887, oksit.wlen@gmail.com, dyrektor.oksit@gmail.com, biblioteka@wlen.pl, REGON: 230926446, NIP: 616-11-62-946, Bank Spółdzielczy Oddział Wleń: 56838410190000058920000001

Realizacja: IDcom.pl

Godło Polski i logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Przebudowa strony www Gminy Wleń i dostosowanie jej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.