{foto2775}

Warsztat włączył pożytki pozyskiwane tradycyjnie z ogrodów i przetwarzane w twórczy, gastronomiczny sposób na tradycyjne kulinaria kresowe. Podkreślone zostanły rośliny strączkowe, jako uznane za najlepsze i przyjęte w Uni Europejskiej potencjalne alternatywy masowego mięsa. Mistrz Tradycji wskazał rolę fermentacji w codziennym żywieniu i tradycyjnej kuchni kresowej (fermentacja jako produkt lokalny). Poprzez wykorzystanie tych surowców propagowane zostały tradycyjne receptury potraw. Omówiono zastosowanie potraw w obrzędowości dorocznej. Wykonano wybrane potrawy włączające omawiane surowce. Propagowano nazewnictwo gastronomiczne staropolszczyzny. Przykładowe pożytki: warzywa strączkowe, warzywa korzeniowe, warzywa cebulowe, warzywa liściowe, zioła uprawne, miody pasieczne itp. oraz wybrane produkty importowane (np. przyprawy). 

Przykładowe potrawy do wyboru: sałatki, zapiekanki, zupy, polewki, farsze, szałsza, musztardy, gąszcze, salsy, szpinaki, potrawki, pierogi, gąszcze (przeciery) warzywne, produkty fermentacji mlekowej (kiszonki), produkty fermentacji octowej (octy niskoprocentowe), kondymenty, oleje itp. 

Mistrzyni Tradycji, depozytariuszka kulinarnego dziedzictwa Kresów Wschodnich Anna Rumińska.

 

Projekt realizowany w ramach zadania "Mistrz Tradycji" programu "Kultura ludowa i tradycyjna" MKiDN.

 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu ul. Chopina 2 59-610 Wleń, tel. sekretariat 757136268, tel. biblioteka 757136887, oksit.wlen@gmail.com, dyrektor.oksit@gmail.com, biblioteka@wlen.pl, REGON: 230926446, NIP: 616-11-62-946, Bank Spółdzielczy Oddział Wleń: 56838410190000058920000001

Realizacja: IDcom.pl

Godło Polski i logo Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Informacja o dofinansowaniu Ministerstwa Administracji i Cyfryzacji

Projekt "Przebudowa strony www Gminy Wleń i dostosowanie jej do potrzeb osób niepełnosprawnych" współfinansowany przez Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji w ramach konkursu: Dofinansowanie budowy lub dostosowania stron internetowych podmiotów realizujących zadania publiczne do potrzeb osób niepełnosprawnych.