RETRO BISTRO - Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych we Wleniu
Odkrywać, poznawać i smakować skarby retro kuchni w lokalnej społeczności. Taka jest idea Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych działającej w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu. Zapraszamy na niezwykłe spotkania przy stole, które są jedynym w swoim rodzaju połączeniem warsztatów kulinarnych z opowieściami i rozmowami o tradycjach kulinarnych budujących naszą kulturę.
Sztuka kulinarna jest pasjonującą częścią kultury. Dawne zwyczaje, przepisy i rytuały, wiele mówią o tym, jak żyli nasi przodkowie. Dzięki temu, dzięki tej przekazywanej z pokolenia na pokolenie skarbnicy Matecznika buduje się również nasza tożsamość, której źródła należy również szukać w obrazach i smakach z przeszłości. Stąd taka w nas potrzeba, by wertować w pamięci i w starych, pożółkłych zeszytach, babcinych przepisów na najlepsze pierogi, albo sernik.
Odtwarzanie tych smaków jest pasjonujące, bo to tak, jakby z dziadkami, pradziadkami usiąść przy jednym stole. I tak narodziła się idea Retro Bistro w Ośrodku Kultury we Wleniu.
Od kilku lat systematycznie spotykamy się w gronie pasjonatów starej kuchni, by wspólnie i niespiesznie przygotowywać specjały utrwalone w pamięci, bądź wyszukane w księgach.
Szczególnie bliska jest nam złożona i pasjonująca kuchnia dolnośląska, wywodząca się z dziedzictwa przedwojennych mieszkańców oraz napływających z powojenną historią regionu elementów zróżnicowanej kultury i tradycji z różnych części Polski i Europy.
Podczas kulinarnych spotkań panuje niebywała atmosfera, a aromaty długo unoszą się w powietrzu. Przenosimy się nieco w czasie - a nawet przestrzeni, zaglądając do starych książek kucharskich i kulinarnych zeszytów domowych przekazywanych w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Wertujemy archiwa i książki. Stare i nowe wydawnictwa. Wyszukujemy ciekawe zjawiska kulinarne, konteksty i wpływy.
Co jadali nasi przodkowie, którzy po II wojnie światowej, z różnych stron Polski i Europy trafili na Dolny Śląsk? Jakie przepisy zapamiętane z rodzinnych domów wnieśli do przesiedleńczej kuchni? I właściwie skąd przybyli? A co jadano tutaj, w Górach Olbrzymich? I wreszcie, które z tych potraw i smaków zachowały się we współczesnej kuchni? Jakie zapomniane potrawy mogłyby zasmakować i nam? Kulesza, melspejz, zupa migałowa, palanycie, rozczochrana panna młoda, śląskie niebo, bigosik wrocławski, awanturka, makagigi, piernik dojrzewający, cesarska drożdżówka?
Nie ma lepszego sposobu, by się przekonać, niż osobiste doświadczenie, wspólnotowa praca w kuchni, a potem delektowanie się retropysznościami przy wspólnym stole.
Stół łączy i staje się pretekstem do wspomnień, zachwytów, refleksji i bycia ze sobą. Łączy lokalnie i międzypokoleniowo. Utrwala zachwyty, wzmacnia więzi międzyludzkie.
Warsztaty Retro Bistro połączone z kulinarną gawędą prowadzi Anna Komsta - animator kultury, pedagog, private chef. Mistrzyni kulinarnej magii celebrowania spotkań przy stole z pasją tropi i wykorzystuje we współczesnej kuchni retro smaki kuchni Gór Olbrzymich i wschodniokresowych. Gotuje, pisze, prowadzi pasjonujące, niespieszne gawędy o tożsamości kulinarnej, styku kultury i sztuki kulinarnej, prowadzi warsztaty kulinarne, celebruje prowincjonalność w Dolinie Bobru.
Prowadzi firmę Anna Komsta Do Stołu. Specjalizuje się we współczesnej kuchni w stylu domowym i bistro. Serwuje również dania inspirowane złożoną i nieodkrytą do końca kuchnią Dolnego Śląska, czerpiąc z receptur kuchni kresowej, przesiedleńczej i przedwojennej kuchni karkonoskiej. Miłośniczka kuchni sezonowej, zawodowo zajmująca się sztuką kulinarną. Jest autorką książki "Opowieści Stołu. Ze Wschodu na Zachód" i współautorką "Wrocławskiej książki kucharskiej" (Wrocław 2016). Była gościem specjalnym programu kulinarnego Tomasz Jakubiak rozgryza Polskę (Canal +). Jedna z bohaterek książki "Odetchnij od miasta. Dolny Śląsk" (Sylwia Kawalerowicz wyd. Buchman). Inicjatorka spotkań sąsiedzkich ŚNIADANIA NA TRAWIE. Autorka projektu Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 - Rozmowy przy gotowaniu, gotowanie przy rozmowach. Lauratka konkursu "Boskie karkonoskie 2022".
Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO przeznaczona jest dla dojrzałych uczestników. Niepełnoletni poszukiwacze smaków zakorzenionych w naszej kulturze mogą brać udział w naszych niezwykłych spotkaniach przy stole wyłącznie pod opieką dorosłych, a w szczególnych przypadkach za zgodą rodziców bądź opiekunów prawnych. Zajęcia te będą miały formę jednodniowych warsztatów kulinarnych połączonych z gawędą o tradycjach stołu, organizowanych co najmniej raz w kwartale - zgodnie z rytmem pór roku i kalendarzem. O formie i częstotliwości spotkań współdecydować mogą także uczestnicy zajęć. Od zainteresowania i zaangażowania z ich strony ostatecznie zależy szczegółowy program i terminy kolejnych warsztatów. Warsztaty Retro Bistro są odpłatne, a ich cena uzależniona jest od aktualnych uwarunkowań organizacyjnych. Gdy nasza Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych otwiera się w szczególnych okolicznościach, zajęcia bywają wówczas bezpłatne. Ze względu na charakter zajęć jednorazowa ilość ich uczestników jest ograniczona.
Zapraszamy na cykliczne spotkania Retro Bistro w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu.
Szczegółowe i aktualne informacje dotyczące kolejnych warsztatów Retro Bistro publikujemy na stronie internetowej oksit.wlen.pl oraz na facebooku OKSiT. Czekamy na Was!
Szczegółowe informacje i zapisy w biurze OKSiT we Wleniu, tel. 757136268.
Aby regularnie otrzymywać pocztą elektroniczną informacje na temat działalności OKSiT we Wleniu, w tym zapowiedzi warsztatów Retro Bistro i relacje z niezwykłych spotkań przy stole, wystarczy zapisać się do naszego sytemu powiadamiania. Rejestracja jest bardzo prosta i zajmuje tylko chwilę. Odnośnik do publikacji z formularzem elektronicznym znajduje się TUTAJ.
Wyświetlono: 474