Przepyszne spotkanie w Dolinie Bobru, czyli Święto Szarlotki 2025
Kolejny już raz OKSiT we Wleniu pachniał niezwykłym aromatem najpopularniejszego owocu na świecie. A wszystko to za sprawą czwartej edycji Święta Szarlotki. 18 stycznia 2025 roku nasz dom kultury zmienił się w prawdziwe centrum jabłkowych smaków, zapachów i opowieści. Wydarzenie zgromadziło nie tylko mieszkańców Doliny Bobru. Sława naszego jabłkowego święta dotarła nawet do Warszawy, Krakowa czy Bolesławca. Wszyscy mieli okazję wziąć udział w szarlotkowych wydarzeniach. Było kino familijne, warsztaty kulinarne, i w Cafe pod Skrzydłami występy sceniczne oraz mnóstwo dobrych rozmów przy jabłkowych smakołykach. Świętem pełnym nut domowych smaków i rodzinnego ciepła tradycyjnie obchodziliśmy Dzień Babci i Dzień Dziadka.
Kino na słodko
Święto Szarlotki rozpoczęło się w samo południe w Kinie Jutrzenka, gdzie najmłodsi widzowie, wraz z rodzicami, mieli okazję zanurzyć się w świecie polskich animacji, które zostały wyprodukowane w legendarnym Poznańskim Studiu Filmów Animowanych w Poznaniu. Specjalny blok „Bajki i baśnie polskie” okazał się wyjątkowym familijnym spotkaniem ze sztuką filmową. To kameralne spotkanie z polską sztuką animacji wzbudziło wiele radości. Dzięki formule seansu familijnego dorośli mogli powrócić do własnych dziecięcych zachwytów, natomiast dzieci zachwycały się przeniesionymi na ekran bajkami i baśniami, które czytają z rodzicami w domu. I tak na ekranie pojawiły się kultowe opowieści, między innymi „Złota jabłoń”, „Złota kaczka” czy „Szewczyk Dratewka”. Projekcja przyciągnęła liczną, familijną widownię a jej magiczny klimat rozbudził apetyt na dalsze atrakcje dnia.
Jabłka i inne historie
Po spotkaniu w kinie w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro rozpoczęły się warsztaty „Jabłka i inne historie”. W trakcie spotkania uczestnicy wspólnie przygotowali potrawy, których bohaterem było jabłko. Na Święcie Szarlotki nie mogło zabraknąć klasyka, czyli pieczonego jabłka – tym razem w nowoczesnej odsłonie. Dużą frajdę uczestnikom sprawiło przygotowywanie potrawy. Najmłodsi kręcili biały krem z nutą cytrusów i wody różanej, młodzież mocowała się z wydrążaniem jabłek. Natomiast najstarsi wypełniali jabłkowe brzuszki pełną dobroci kaszą gryczaną, orzechami i miodem. Nie zabrakło także kulinarnych eksperymentów. Smak zupy pomidorowej z jabłkową nutą, inspirowanej dawną kuchnią wrocławską, zdobył uznanie uczestników. O pasjonującej historii jabłek i kreatywnym wykorzystaniu jabłkowych obierek opowiadała kuchmistrzyni Anna Komsta, zarażając swoją pasją do przygotowania jabłkowych specjałów.
Waniliowa chmurka w Cafe pod Skrzydłami
Późnym popołudniem sala widowiskowa zamieniona w Cafe pod Skrzydłami niezwykle kusiła bogactwem jabłkowych przysmaków. Podczas tegorocznej edycji Święta Szarlotki po raz kolejny na stołach królowały domowe wypieki, które na tę specjalną okazję przygotowały panie z zespołu Ależ babki! Wspólny stół uginał się pod niezliczoną ilością wariacji na temat szarlotki. Różnorodność ciast, tart i musów jabłkowych była oszałamiająca.
Tegoroczne Święto Szarlotki tradycyjnie zakończyło się muzycznym akcentem, czyli smakowitym koncertem zespołu wokalnego Ależ Babki! zatytułowanym „Waniliowa chmurka”. Wieczorową porą na naszej scenie najpierw pojawił się duet dzieci z pracowni artystycznej „Gołębnik”. Zaraz po nim na scenę wszedł zespół wokalny Ależ Babki! Ciepłe, melodyjne głosy artystek wypełniły salę, pozostawiając słuchaczy w radosnym nastroju. Na scenie rozbrzmiały znane i lubiane utwory z polskiej muzyki rozrywkowej lat 60. i 70. Przeboje artystów takich jak Anna Jantar, Ewa Bem, Seweryn Krajewski czy Maryla Rodowicz spotkały się z gorącym aplauzem publiczności. Nie zabrakło także bisów oraz wspólnego śpiewania, które dopełniło wyjątkowość tego wieczoru.
Święto Szarlotki 2025 było nie tylko ucztą dla podniebienia, ale również świętem wspólnoty, kultury i tradycji. Aromat pieczonych jabłek i dźwięki muzyki stworzyły niezapomniany klimat, a uczestnicy zgodnie przyznali, że to jedno z najpiękniejszych wydarzeń w Dolinie Bobru. Do zobaczenia za rok! Tymczasem odrobinę smaku tego wyjątkowego spotkania poczuć możecie oglądając fotograficzną relację z wydarzenia dostępną obok lub poniżej.
Więcej o programie wydarzenia przeczytać można TUTAJ.
Wyświetlono: 184