Zjedz coś pysznego ze Swojskim Jedzonkiem. Warsztaty Kulinarne w OKSiT
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w zajęciach Pracowni Kulinarnej Ośrodka Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu, która od września 2025 r. rozpocznie swoją działalność w nowej odsłonie. Niezmiennie będzie to miejsce spotkań dla osób ceniących sobie sztukę przygotowywania wyjątkowych dań i posiłków. Podczas kulinarnych podróży, poznawania nowych przepisów i smaków, znajdzie się czas na niespieszną rozmowę i wymianę doświadczeń. Pierwsze, powakacyjne zajęcia rozpoczną się w sobotę, 27 września o godz. 10.00. Ilość miejsc przy warsztatowych stołach jest ograniczona.
Tym razem fanów kuchennych przygód zapraszamy do uczestnictwa w warsztatach, podczas których poznawać będziemy tajniki kuchni współczesnej i użytkowej. Na kilku stanowiskach powstawać będą przystawki, zupy, dania główne i desery. W ruch pójdą garnki, deski do krojenia, noże i wałki.
Czekamy na doświadczonych uczestników, którzy wiele kulinarnych zmagań mają już za sobą, jak i na tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Jeśli chcesz rozwinąć swoje umiejętności w tym zakresie lub marzysz o tym, by zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół własnoręcznie przygotowanymi daniami, te zajęcia są właśnie dla Ciebie.
Warsztatom kulinarnym w OKSiT Wleń przewodniczyć będzie Katarzyna Michoń, która od wielu lat z powodzeniem prowadzi bloga kulinarnego oraz kanał na platformie youtube pn.: „Swojskie Jedzonko”. O swojej pasji mówi: Gotowanie to coś, co kocham i co sprawia mi ogromną radość. Moje przepisy są przekazywane w przystępny i prosty sposób, tak żeby każdy mógł przygotować je później samodzielnie w domu.
Fot.: Katarzyna Michoń
Podczas zajęć poszukiwacze smaków przygotowywać będą pyszne i proste dania obiadowe. Wypiekane będą aromatyczne ciasta, ciasteczka i drożdżówki. Wspólnie przyrządzimy ciekawe, kolorowe przekąski oraz przystawki. A wszystko to w dobrej, przyjaznej atmosferze i wśród gwaru rozmów. W wolnych chwilach będziemy dzielić się kuchennymi doświadczeniami, aby w ten sposób zgłębiać swoje kulinarne zamiłowania.
Pozwólcie zaszczepić w sobie kulinarną pasję do gotowania. Spróbujcie przygotować coś innego i nieszablonowego, doświadczając przy tym nowych smaków i aromatów.
Menu na pierwsze powakacyjne warsztaty Pracowni Kulinarnej przedstawia się następująco: Na przystawkę przygotujemy tatara z łososia. Następnie ugotujemy pyszną, kremową zupę z pieczonej dyni. Daniem głównym będzie tradycyjna carbonara, a na deser zajadać będziemy maślane kajzerki okraszone wiśniową frużeliną. Potrawy przygotowywane będą przez dwuosobowe zespoły, a przy każdym stanowisku znajdą się niezbędne produkty spożywcze, kuchenne wyposażenie i naczynia.
Fot.: Podczas pierwszych powakacyjnych warsztatów kulinarnych, przygotujemy aromatyczne drożdżówki z frużeliną wiśniową
Wszystkie przygotowane pyszności będziemy wspólnie kosztować w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty i... pogaduszkach o gotowaniu.
Zajęcia Pracowni Sztuk Kulinarnych „Zjedz coś pysznego ze Swojskim Jedzonkiem” przeznaczone są dla uczestników od 16. roku życia. W spotkaniach warsztatowych osoby niepełnoletnie mogą brać udział za zgodą rodziców bądź opiekunów prawnych.
Zajęcia odbywać się będą z instruktorem, regularnie raz w miesiącu. O formie spotkań współdecydować mogą także uczestnicy zajęć. Od zainteresowania i zaangażowania z ich strony ostatecznie zależeć może szczegółowy program i terminy kolejnych spotkań.
Warsztaty mają charakter odpłatny. Koszt uczestnictwa w poszczególnych spotkaniach będzie wskazany we właściwej zapowiedzi na stronie internetowej Ośrodka Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu. Ilość miejsc przy warsztatowych stołach jest ograniczona. Zapisów należy dokonywać w sekretariacie tut. ośrodka kultury osobiście bądź pod nr tel.: 757136 268. Aby skutecznie zapisać się na warsztaty kulinarne, należy uiścić odpowiednią opłatę za udział".
Wyświetlono: 249