Smak świąt
Grudniowe spotkanie w naszej pracowni Retro Bistro oczywiście niosło ze sobą klimat odświętności. Toż Boże Narodzenie za rogiem! Był pięknie nakryty stół, udekorowany świecami, choinkami, gałązkami berberysu. W tle świąteczna muzyka a na roboczym stole ciasto na pierogi, kiszona kapusta, migdały. W trakcie spotkania sięgnęliśmy po pyszne, ale zapomniane nieco potrawy wigilijne, które przy przygotowaniu i degustacji pobudzały do opowieści o rodzinnych zwyczajach wigilijnych.
Ale najpierw działanie!
Zupa migdałowa rzadko pojawia się już na polskich wigilijnych stołach oddając miejsce barszczykowi z uszkami czy grzybowej A to kiedyś wielki smakołyk kresowych wieczerzy. I nie tylko. O migdałowej zupie wspomina Lucyna Ćwierczakiewiczowa w 1858 roku w swoje książce "365 obiadów". A więc sięgamy na pewno XIX wieku, a może i dalej.
Zupa mleczna, marcepanowa z nutą wanilii. Delikatna jak mgiełka. Do tego pierogi. Ale jakie! Nadziewane makiem i wiśniami. W połączeniu z migdałową zupą- rozkosz świąteczna. Była też dobrze parzona kawa, o której przygotowanie zadbała Justyna. I napar z wiśni, płatków róży i mięty.
Przy wigilijnych opowieściach zajadaliśmy prażoną na oleju kiszona kapustę wigilijna z suszoną śliwką i leśnymi grzybami. Wspomnienia rodzinnych tradycji kulinarnych jeszcze mocniej przekonały nas, z jakiego tygla kulturowego pochodzimy. Sztuka kulinarna jest częścią kultury i pięknie ją opisuje.
Wspomnieniom, opowieściom, wymienianiem przepisów na wigilijne specjały nie było końca. Tymczasem przed nami noworoczne warsztaty we wleńskiej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro. Spotykamy się tradycyjnie, w ostatnią sobotę miesiąca, czyli 28 stycznia.
A jak Nowy Rok, to musi być towarzyska weta! Zapraszamy na przedwojenną wetę w dawnym stylu, z karnawałowymi specjałami. Szczegóły już niebawem.
Więcej o naszej pracowni Retro Bistro TUTAJ.
Wyświetlono: 221