Smak karnawału
Karnawał to doskonały pretekst do spotkań towarzyskich także przy stole. W przedwojennej Polsce modne były serwowane na przyjęciach bufety zimne i cieple. W styczniowych warsztatach w naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro nie zabrakło potraw z tych pierwszych i z drugich. Nasz karnawał smakował wybornie! Fotograficzną relację z pysznych warsztatów publikujemy obok.
Najpierw więc przyszykowaliśmy tzw. Pocztowego śledzia w sosie piernikowym, podanego z garniturem gotowanych ziemniaków. Bardzo oryginalny smak. Słodko kwaśny i ten piernikowy sznyt! Warto spróbować.
A dlaczego pocztowe śledzie? Nazwa przyjęła się w Polsce gdy tak zacny towar, jak sezonowe śledzie w słonej zalewie na zamówienie trafiał w drewnianych beczkach drogą pocztową.
Po przystawce na stole pojawiła się szlachetna i również oryginalna w smaku lwowska zupa grzybowa z łazankami. Na warzywnym bulionie, z tymiankiem, suszonymi owocami, sokiem z cytryny. Niezabielana. Winna w smaku i ten aromat leśnych grzybów - coś wspaniałego.
Dużo radości sprawiło uczestniczkom przygotowanie kartaczy, które tak popularne są na wschodzie Polski, a dotarły do naszej kuchni z Wileńszczyzny. Okazało się, że dla większości był to kulinarny "pierwszy raz". Ile zabawy, ile frajdy z własnoręcznego lepienia cepelinów.
A jakie były pyszne te cuda, jakie sycące, jakie wypełnione dobrym farszem z cebulki i zielonej soczewicy.
Nasz warsztat karnawałowy zakończyliśmy smażeniem kruchych, leciutkich róż. Choć na początku technika przygotowania tego deseru wydawała się uczestniczkom skomplikowana, wnet radziły sobie ze smażeniem doskonale, a stos przypudrowanych cukrem łakoci piętrzył się na parterze.
To było kolejne wyborne i smakowite spotkanie z retro smakami i opowieściami o kulinarnych tradycjach. Wieści o naszej Pracowni idą w świat, bo wspaniale było gościć na warsztacie uczestniczkę, która na styczniowe spotkanie w Retro Bistro przyjechała specjalnie z Leszna!
My już nie możemy doczekać kolejnego spotkania, które jak zwykle odbędzie się w ostatnią sobotę miesiąca, czyli lutego 25 lutego 2023. Bohaterem lutowego Retro Bistro będą kasze w bogatym asortymencie i menu. Kasze, które dominowały w diecie polskiej kuchni od stuleci!
Zapraszamy!
Fot. Anna Komsta.
Wyświetlono: 209