Jesienne smaki w pracowni Retro Bistro
To niezwykłe, że wieści o naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro niosą się po Polsce! Dość powiedzieć, wśród stałych bywalców warsztatów retro kuchni w ostatnią sobotę września gościliśmy uczestniczkę z Łodzi!
Wspaniale się było spotkać przy stole po letniej przerwie. Dużo emocji i wspomnień potraw, które pojawiły się w Retro Bistro w poprzednim sezonie. I radość, że znów się spotykamy, by celebrować i upowszechniać doświadczenie oraz wiedzę o polskiej kulturze kulinarnej.
Nowy sezon w Retro Bistro otworzyliśmy jesienną obfitością.
Na blacie rozsiadły się krągłe dynie, ziemniaki, biała fasola, grzyby, biała kapusta, marchewki, pomidory, gruszki, jabłka, pióropusze zielonych natek. Wszystko, co jesienią zamienia się w smak i aromat potraw. Tak jest teraz i tak było w kuchni naszych prababć i babć. Radość, ale też zapobiegliwość - jak to dobro zatrzymać na dłużej? Do dzieła!
Na stolnicach, za pomocą energicznych ruchów dłoni uczestników, wnet pojawiły się pomarańczowe od dyniowej masy kociewskie kluseczki. W garnku konfitowały się słodkie pomidorki w towarzystwie tymianku, cytrynowej skórki i czosnku. Równolegle przygotowaliśmy pozostałe dania z dawnych polskich receptur, które zaplanowaliśmy na jesienne retro menu.
Jedni siekali kapustę, inni zagniatali drożdżowe ciasto na placuszki. Jeszcze inni ucierali maślany krem, puszysty twarożek, prażony mak z miodem. Radości, zaskoczeniom z odkrywania na nowo starych polskich smaków i gawędą o kulinarnych polskich tradycjach oraz domowych smakach z babcinych stołów, nie było końca.
Przyglądaliśmy się produktom i potrawom. Mamy taki zwyczaj, że tuż przed degustacją zamykamy na moment oczy z myślą, że na chwilę, dzięki tym opowieściom kulinarnym i odtworzonym potrawom podróżujemy w czasie przestrzeni. To jakby usiąść z prababką przy jednym stole.
Oto, co kulinarnego odkryliśmy:
- lwowskie palanczyki / placuszki sodowe podawane w wersjach z masłem grzybowym, twarogiem kminkowym, ucieranym makiem z miodem;
- kociewskie kluski dyniowe na duszonych pomidorach;
Sałatka z kapusty z Karczmy Lwowskiej;
- małopolski cwibak z fasoli.
Kolejne, tym razem świąteczne spotkanie przy stole pachnące piernikiem 9 grudnia, w ramach naszego Jarmarku Mikołajkowego.
Więcej o naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO przeczytać można TUTAJ.
Wyświetlono: 254