RETRO BISTRO pełną parą

Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO, działająca od marca 2022 r. w Ośrodku Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu,  już na starcie podbiła serca miłośników skarbów kultury kryjących się w kuchni. Sukces otwarcia najnowszego projektu programowego naszej instytucji sprawił, że śmielej rozwijamy plany działań i już dziś zapraszamy na kolejne warsztaty RETRO BISTRO, które ze względów organizacyjnych odbędą się nie, jak wcześniej zapowiadaliśmy, w ostatnią, ale w przedostatnią sobotę miesiąca, czyli 23 kwietnia 2022 r.

Przypominamy, że warunkiem uczestnictwa w cyklicznych warsztatach kulinarnych, połączonych z opowieściami o kuchennych  tajemnicach i skarbach przeszłości,  prowadzonych przez Annę Komstę, jest wcześniejsze zapisanie się na zajęcia. Zainteresowanie zajęciami jest duże, a ilość ich uczestników ograniczona! Dlatego warto jak najwcześniej zadbać o miejsce dla siebie przy niezwykłym stole.

retro_bistro1__plakat.jpg

Co na stole?

Bohaterem drugiego, kwietniowego spotkania kulinarnego Retro Bistro będzie ziemniak. 

Wprowadzenie ziemniaka na stoły Europy nie było wcale takie łatwe. Dotyczyło to również Polski i Królestwa Prus. Z jednej strony strach przed nowym. Ziemniak, podobnie jak inne warzywa z Nowego Świata, naruszał dotychczasowe zwyczaje,  przyzwyczajenia, rytuały kulturowe. No i jak je uprawiać, jak jeść? Oto było wyzwanie przełomu XVIII i XIX wieku.

Decydującą rolę w rozpowszechnianiu uprawy ziemniaków odegrał sam cesarz Fryderyk III wydając kilkanaście "ziemniaczanych dekretów".  Ten nakazujący powszechną uprawę bulw na Śląsku ukazał się w roku 1756.

I w ówczesnej Polsce i w Prusach uprawa ziemniaków okazała się wielką siłą w walce z głodem.

I z tej opowieści łatwo już dotrzeć do dolnośląskiego stołu, obfitego w ziemniaczane potrawy. Kulinarna kreatywność naszych przodków jest fascynująca i godna naśladowania.

Z drugiej strony kwiecień to czas przednówka, trudnego czasu, kiedy w domach i spiżarniach kończyły się przygotowywane jesienią zapasy.

I ostatni moment, by wykorzystać kulinarnie "stare ziemniaki", zanim na późnowiosenny obiad zaserwujemy młode, najprościej - z koperkiem i mizerią

A pamiętacie, jak Jan III Sobieski podarował Marysieńce sadzonkę ziemniaka z białym kwieciem?

Ale o tym i o innych ziemniaczanych historiach przy gotowaniu gawędzić będziemy w naszym Retro Bistro.

Pojawią się takie specjały jak sejkory, kartoflaniki, farszyniki i...rozczochrana panna młoda.

Do zobaczenia i wszystkiego smacznego!

Szczegóły organizacyjne i zapisy www.oksit.wlen.pl / tel. 757136268


Więcej o naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO oraz ważne informacje dla uczestników warsztatów w publikacjach, do których odnośniki znajdują się poniżej:

RETRO BISTRO - Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych we Wleniu!

Rusza RETRO BISTRO!

Powyżej galeria zdjęć z inauguracyjnego spotkania RETRO BISTRO.

Wyświetlono: 585

Facebook.com X.com