RETRO BISTRO pełną parą
Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO, działająca od marca 2022 r. w Ośrodku Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu, już na starcie podbiła serca miłośników skarbów kultury kryjących się w kuchni. Sukces otwarcia najnowszego projektu programowego naszej instytucji sprawił, że śmielej rozwijamy plany działań i już dziś zapraszamy na kolejne warsztaty RETRO BISTRO, które ze względów organizacyjnych odbędą się nie, jak wcześniej zapowiadaliśmy, w ostatnią, ale w przedostatnią sobotę miesiąca, czyli 23 kwietnia 2022 r.
Przypominamy, że warunkiem uczestnictwa w cyklicznych warsztatach kulinarnych, połączonych z opowieściami o kuchennych tajemnicach i skarbach przeszłości, prowadzonych przez Annę Komstę, jest wcześniejsze zapisanie się na zajęcia. Zainteresowanie zajęciami jest duże, a ilość ich uczestników ograniczona! Dlatego warto jak najwcześniej zadbać o miejsce dla siebie przy niezwykłym stole.
Co na stole?
Bohaterem drugiego, kwietniowego spotkania kulinarnego Retro Bistro będzie ziemniak.
Wprowadzenie ziemniaka na stoły Europy nie było wcale takie łatwe. Dotyczyło to również Polski i Królestwa Prus. Z jednej strony strach przed nowym. Ziemniak, podobnie jak inne warzywa z Nowego Świata, naruszał dotychczasowe zwyczaje, przyzwyczajenia, rytuały kulturowe. No i jak je uprawiać, jak jeść? Oto było wyzwanie przełomu XVIII i XIX wieku.
Decydującą rolę w rozpowszechnianiu uprawy ziemniaków odegrał sam cesarz Fryderyk III wydając kilkanaście "ziemniaczanych dekretów". Ten nakazujący powszechną uprawę bulw na Śląsku ukazał się w roku 1756.
I w ówczesnej Polsce i w Prusach uprawa ziemniaków okazała się wielką siłą w walce z głodem.
I z tej opowieści łatwo już dotrzeć do dolnośląskiego stołu, obfitego w ziemniaczane potrawy. Kulinarna kreatywność naszych przodków jest fascynująca i godna naśladowania.
Z drugiej strony kwiecień to czas przednówka, trudnego czasu, kiedy w domach i spiżarniach kończyły się przygotowywane jesienią zapasy.
I ostatni moment, by wykorzystać kulinarnie "stare ziemniaki", zanim na późnowiosenny obiad zaserwujemy młode, najprościej - z koperkiem i mizerią
A pamiętacie, jak Jan III Sobieski podarował Marysieńce sadzonkę ziemniaka z białym kwieciem?
Ale o tym i o innych ziemniaczanych historiach przy gotowaniu gawędzić będziemy w naszym Retro Bistro.
Pojawią się takie specjały jak sejkory, kartoflaniki, farszyniki i...rozczochrana panna młoda.
Do zobaczenia i wszystkiego smacznego!
Szczegóły organizacyjne i zapisy www.oksit.wlen.pl / tel. 757136268
Więcej o naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO oraz ważne informacje dla uczestników warsztatów w publikacjach, do których odnośniki znajdują się poniżej:
RETRO BISTRO - Pracownia Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych we Wleniu!
Powyżej galeria zdjęć z inauguracyjnego spotkania RETRO BISTRO.
Wyświetlono: 585