Nowalijki na stole w wiosennym Retro Bistro

Chłodnik, jadalne młode chwasty, bocianie łapy, a może białostocka buza na wiosenne orzeźwienie? Na co macie ochotę? A to tylko część propozycji warsztatowych wiosennego spotkania przy stole w naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro, które odbędzie się w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu w sobotę, 27 kwietnia 2024 roku, w godzinach 11.00-15.00. Warsztaty z gawędą o retro kuchni poprowadzi Anna Komsta. Rejestracja uczestników już otwarta. Ilość miejsc ograniczona. Apetyt rośnie… Zapraszamy!

retro_bistro_zima2.png [1409x2000]

Na kolejne sezony w cyklu natury czekamy z określonymi wyobrażeniami. Każda pora roku jest szczególna i wyjatkowa także w kulturze kulinarnej. Z wiosną każdy w sercu nosi osobiste i zbiorowe oczekiwania. Ma być pięknie, kolorowo, chrupko, aromatycznie i młodo. Właśnie nowalijki są upragnionym i pożądanym darem wiosny. Jak promienie słońca niosą ze sobą zapowiedź dobrej, życiodajnej energii i odrodzenia świata.

Po sytych zimowych potrawach czas na wiosenną lekkość i kolory. Gramy w zielone! Nasze prababki i babki również poszukiwały zielonych młodych listków, pąków, kwiatów, by urozmaicić wczesną, wiosenną dietę.

Podczas wiosennych warsztatów Retro Bistro znów otworzymy się na stare przepisy, które z sentymentem przeniosą nas w świat wspomnień i dziecięcej beztroski. Po raz kolejny przygotujemy chłodnik kresowy, tym razem na serwatce i jak przystało na wiosnę z mnóstwem posiekanych, chrupiących nowalijek. W wiklinowych koszach na uczestników warsztatów czekać będą ogóreczki, kalarepki, rzodkiewki, zielone natki szczypioru i kopru. Nic, tylko siekać, siekać i...podjadać!

Pojawi się też makaron, ale w retro wydaniu, czyli w postaci klasycznych łazanek, charakterystyczego kształtu retro. Umorusamy je w masełku i posypiemy okruchami wędzonego twarogu. Łazanki podamy z zielonymi dziobaczkami - potrawą z kuchni lwowskiej. To maślana biała fasolka w zielonym, oliwnym sosie. Do tego misa chrupiących liści sałaty, szpinaku i wszelkich zielonych nowalijek z łąki.

W międzyczasie przygotujemy też wiosenne przysmaki wywodzące się z kuchni podlaskiej.

Bocianie łapy to rodzaj rumianych z jednej strony (jak łapy bociana) racuszków drożdżowych, które gospodynie smażyły, by bociany z wiosną zlatywały w gniazda i zwiastowały wiosnę.

Na orzeźwienie nauczymy się nastawiać białostocką buzę, zapomniany, aromatyczny "buzujący" napój.

Zachęcamy uczestników do przyniesienia swojej (koniecznie szklanej!) butelki bądź słoika litrowego, by móc zabrać buzę do leżakowania w domu i rozkoszowania się nią z domownikami!

Zapowiada się bardzo zielono, chrupiąco i radośnie!

Wiosenne warsztaty Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro odbędą się 27 kwietnia 2024 roku, w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu, w godzinach 11.00-15.00. Warsztaty z gawędą o retro kuchni poprowadzi Anna Komsta.

Spieszcie się z rezerwacją miejsc, ponieważ ilość uczestników naszych niezwykłych spotkań przy stole jest ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 757136268. Uwaga! Zajęcia przeznaczone są dla dorosłych uczestników. Niepełnoletni poszukiwacze smaków zakorzenionych w naszej kulturze mogą brać udział w naszych niezwykłych spotkaniach przy stole wyłącznie pod opieką dorosłych, a w szczególnych przypadkach za zgodą rodziców bądź opiekunów prawnych.

Jednorazowa opłata za udział w zajęciach wynosi 70 zł za każdą osobę. W przypadku zbyt małej ilości chętnych, którzy potwierdzą swój udział w warsztatach wnosząc opłatę za zajęcia w terminie do 25 kwietnia 2024, wydarzenie zostanie odwołane.

Więcej o naszym poprzednim spotkaniu w Pracowni Retro Bistro TUTAJ

20240224_retro_bistro__zima__fot_anna_komsta_1.jpg [1467x1080]

 

Wyświetlono: 970

Facebook.com X.com