Kulinarne podróże w lipcowym Retro Bistro

Zapraszamy na smakujące latem warsztaty w naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO, które odbędą się w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu w sobotę, 27 lipca 2024 roku, w godzinach 11.00 - 15.00. Warsztaty z gawędą o retro kuchni poprowadzi Anna Komsta. Rejestracja uczestników już otwarta. Ilość miejsc ograniczona. Zapraszamy na smakowitą podróż przez kuchnie bliskich i dalekich stron! Przed nami letnia feta. Będzie pysznie...  

retro_bistro_lato.png [1410x2000]

Czas wakacji. Wszyscy nad wodą, na plaży, w słońcu. Podróżujemy, zachwycamy się, ładujemy życiowe akumulatory. Z sentymentem wędrujemy po Polesiu, spacerujemy bałtyckim wybrzeżem, zachwycamy się Kaszubami, Doliną Kościeliską, Izerami i Mazurami. Ale, co tu kryć, od zawsze ciągnie nas dalej i dalej. Marzy nam się poznawanie innych kultur, krajobrazów, zwyczajów.  Polacy od zawsze chętnie podróżują po świecie, a wspomnienia dokumentują zdjęciami, filmami, opowieściami, opisami i zapamiętanymi smakami oczywiście. Gdy już pora wracać do codzienności te potrawy, odtworzone w domu, stają się częścią pamiętania.

Są potrawy, które zachwycają cały świat -  i podróżników, i turystów. Raz zasmakowane za granicą powracają na domowe stoły. A potem trafiają do kanonu wspaniałych światowych potraw.

I nie mowa tu o "karpiu po żydowsku", "spagetti bolognese", "rybie po grecku", o których nikt poza Polską nie słyszał! Chodzi o potrawy, do których wracamy z rozmarzeniem i wakacyjnym wspomnieniem. Danie, które z wakacyjnych wypraw weszły na stałe do kanonu ulubionych potraw innych narodów.

Kuchnia polska również od zarania dziejów czerpie inspiracje kulinarne od innych narodów, tych bliskich, sąsiedzkich i tych dalekich. Wszystko się miesza niczym w tyglu. I to smakowicie!

Podczas wakacyjnych warsztatów w Pracowni Tradycyjnych  Sztuk Kulinarnych Retro Bistro pochylimy się nad potrawami, które są autentycznymi  symbolami kuchni narodowych i regionalnych. Menu będzie niezwykle apetyczne i podane w letnim stylu. Zajrzymy do Italii, Grecji, Południowego Tyrolu, Turcji i Maroka. Bo podróżować można także smakami!

W letnim menu pojawi się mezze - jak przystało na śródziemnomorską wyprawę, a w nim najbardziej znana grecka sałatka na świecie - horiatiki (grec.), co dosłownie oznacza sałatkę wiejską. Będą w niej siekane pomidory,  chrupiące świeże ogórki, plastry czerwonej cebuli, czarne oliwki. Umorusane oliwą z oliwek, octem winnym, posypane oregano, czyli lebiodką , omaszczone słoną fetą.

Na talerzu dania głównego pojawą się kluchy - to nas przecież łączy z Włochami - miłość do makaronu i klusek. Gnudi to szlachetniejsza wersja gnocchi, nieco podobna do naszych kopytek. Po florencku znaczy dosłownie "nagi". Bo kluski są  jakby nagą wersją ravioli. Kluski bez mącznej skorupki, za to pełne ricotty, parmezanu, żółtek i szczypty semoliny. Masa wymieszana ze szpinakiem, a gotowe kluski polane masełkiem szałwiowym- buonissimo, czyli niebo na podniebieniu!

Na deser wybierzemy się do Południowego Tyrolu. Nauczymy się przyrządzać bardzo popularną smakowitość, która pojawia się w każdej górskiej gospodzie - Kaiserschmarn, czyli omlet cesarski, na który przepis znajduje się w jednej z książek Marii Ochorowicz - Monatowej  (dwudziestolecie międzywojenne). Szarpany na cząstki jeszcze na patelni, podawany tradycyjnie z musem jabłkowym.

I będzie turecka kawa, zaparzona z kardamonem, w tygielku zwanym cezve. I będzie touarega, zielona herbata liściasta zaparzona w stylu marokańskim- aromatyczna, słodka i pełna mięty.

Letnie spotkanie warsztatowe w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro organizowane przez Ośrodek Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu odbędzie się w sobotę, 27 lipca 2024, w godzinach 11.00 - 15.00. Warsztaty wraz z gawędą o tradycjach kulinarnych  prowadzi Anna Komsta.

Spieszcie się z rezerwacją miejsc, ponieważ ilość uczestników naszych niezwykłych spotkań przy stole jest ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 757136268. Uwaga! Zajęcia przeznaczone są dla dorosłych uczestników. Niepełnoletni poszukiwacze smaków zakorzenionych w naszej kulturze mogą brać udział w naszych niezwykłych spotkaniach przy stole wyłącznie pod opieką dorosłych, a w szczególnych przypadkach za zgodą rodziców bądź opiekunów prawnych.

Jednorazowa opłata za udział w zajęciach wynosi 70 zł za każdą osobę. W przypadku zbyt małej ilości chętnych, którzy potwierdzą swój udział w warsztatach wnosząc opłatę za zajęcia w terminie do 25 lipca 2024, wydarzenie zostanie odwołane.

Zapisy otwarte. Ilość miejsc ograniczona. Zapraszamy!

Fot. Anna Komsta

 

Więcej o naszym wiosennym spotkaniu w Pracowni Retro Bistro w relacji z warsztatów dostępnej TUTAJ.

retro_bistro__wiosna_2024_00.jpg [1500x890]

Wyświetlono: 1171

Facebook.com X.com