Jesienne fermentacje w Pracowni Retro Bistro
23 listopada zapraszamy do Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro we Wleniu. Podczas jesiennych warsztatów towarzyszyć nam będą warzywa i owoce sezonowe, przyprawy i słodkie aromaty. Przyświecać nam będzie idea zdrowego fermentu i piernikowego zamieszania. Dołącz do spotkania i daj się ponieść kulinarnej przygodzie pełnej smaku, tradycji i radości wspólnego stołu.
Jesienny czas w Retro Bistro poświęcimy na wspólny ferment. Późna jesień to szczególny moment oczekiwania. Przyroda zwalnia, zasypia, odpoczywa po wiosennej i letniej obfitości barw, smaków i kolorów. My też nieco zwalniamy, nastawiając się na długie procesy kulinarne, których zwieńczeniem będzie długofalowa smakowitość.
Podczas jesiennych warsztatów przygotujemy pełne dobrodziejstwa naturalne fermenty. W słoikach zamkniemy na pewien czas warzywa i owoce, by za jakiś moment móc się delektować ich smakowymi i prozdrowotnymi właściwościami.
Koniec listopada to tradycyjnie ostatni moment na zagniecenie piernika dojrzewajacego, którego przygotowanie pięknie wpisałao się już w tradycję spotkań w Retro Bistro. Tradycja piernikarstwa doskonale wpisuje się w kulturę rzemieślniczą i kulinarną Dolnego Śląska.
Warto wspomnieć, że najstarsze podania o piperatas tortas facientes pojawiąją się w Świdnicy!
Ciasto pełne aromatycznych, zamorskich przypraw, miodu i mąki, doskonale wyrobione będzie "dojrzewało" przez 3 tygodnie, by wreszcie móc wypiec z niego niosące artomat zimy i świąt Bożego Narodzenia pierniki i pierniczki.
Na przekąskę upieczemy jesienne jabłka nadziewane kaszą gryczaną, miodem i orzechami.
Uczestników Retro Bistro prosimy o zabranie ze sobą 2 wyparzonych słoi o pojemności 1 litra każdy, z zakrętkami. Słoje będą potrzebne do przygotowania naturalnych kiszonek z warzyw.
Opowieści kulinarne o naturalnej fermentacji oraz o historii i sztuce przygotowywania dojrzewajacego piernika opowie Anna Komsta - kuchmistrzyni naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych.
Jesienne warsztaty Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro odbędą się 23 listopada 2024 roku, w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu, w godzinach 11.00 - 15.00. Spieszcie się z rezerwacją miejsc, ponieważ ilość uczestników naszych niezwykłych spotkań przy stole jest ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 757136268. Uwaga! Zajęcia przeznaczone są dla dorosłych uczestników. Niepełnoletni poszukiwacze smaków zakorzenionych w naszej kulturze mogą brać udział w naszych niezwykłych spotkaniach przy stole wyłącznie pod opieką dorosłych, a w szczególnych przypadkach za zgodą rodziców bądź opiekunów prawnych.
Jednorazowa opłata za udział w zajęciach wynosi 70 zł za każdą osobę. W przypadku zbyt małej ilości chętnych, którzy potwierdzą swój udział w warsztatach wnosząc opłatę za zajęcia w terminie do 21 listopada 2024, wydarzenie zostanie odwołane.
Więcej o Pracowni Retro Bistro przeczytasz TUTAJ.
Wyświetlono: 307