Syte zapusty w zimowym Retro Bistro

W karnawałowych nastrojach zapraszamy na zimową odsłonę warsztatów w naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro. Wyjątkowe spotkanie przy stole zatytułowane "Syte zapusty" odbędzie się 1 marca 2025 roku i odwoływać się będzie do tradycji zapustów, czyli radosnej zabawy końca karnawału. Zapisy już otwarte, ilość miejsc ograniczona, zapisy już otwarte!

retro_bistro_syte_2.png [1353x1920]
Polskie zakończenie karnawału, bardziej znane pod nazwą zapustów bądź mięsopustustów, to utrwalona  tradycja sięgająca XVII wieku. Swój rozkwit zawdzięcza Sarmatom. Ten okres, kończący zimę, był też końcem pewnego rodzaju rozpusty w zachowaniu i strawie. Tuż przed Środą Popielcową gloryfikował sytość doświadczeń w zabawie i jedzeniu, przygotowywał do długiego okresu postu przed Wielkanocą.

Współcześnie tradycja zapustów nieco przygasa, a warto wspólnie celebrować dobry czas. Przy opowieściach o kulinariach i zwyczajach polskiej wsi i miasta i przy dobrym, przygotowanym wspólnie jedzeniu.

Na stole zimowego Retro Bistro nie zabraknie smaku kwaśnego, sycącego dania głównego i słodkiego deseru. Powróćmy jak zawsze do starych przepisów ale w nieco współczesnej odsłonie.

Na początek, dla zaostrzenia apetytu, przygotujemy przystawkę typową dla zapustowych spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Półmiski wypełnimy dobrocią z filetów śledziowych, czyli matjasów w obłocznym sosie śmietanowym. Podamy je na ciemnym chlebie, z cebulką czerwoną, owocami kaparów i świeżymi gruszkami.

Tymczasem w wielkiej brytfannie nastawimy warzywną wersję bogracza. Pełnego gorących warzyw i aromatycznego sosu. Będzie on smakowitą pierzynką do sytej babki ziemniaczanej. 

A jeśli zapusty, to nie może zabraknąć odsączonych z tłuszczu słodkich wypieków. W tradycji czasu karnawału na polskich stołach znaleźć można było popularne chrusty, zwane inaczej faworkami, oponki serowe, czy pączki z nadzieniem różanym, oblane lukrem. Warto przypomnieć sobie przy okazji, że pierwsze polskie pączki smażono na wytrawnie - z nadzieniem z podrobów, mięsa czy dorsza. Dopiero potem pojawiły się słodkie pączusie, którymi zajadamy się do dziś.

My tymczasem przygotujemy chruściane róże, które obsypiemy zacną ilością cukru wymieszanego z cynamonem i skórkami z cytrusów- rozmarzając się o dalekich podróżach (tu nawiązanie do portugalskich pasteis de nata).

02_zimowe_retro_bistro_-_luty_2025.jpg [1080x1341]
Przy tym opowieści będzie co nie miara. Bo wspólne przygotowanie uczty to zawsze pretekst do ciekawej rozmowy przy stole i gawędy o tradycjach kulinarnych. Ile uczestników tyle opowieści o kuchni zapamiętanej z domu rodzinnego. Zwyczajach i tradycjach. Ciekawi jesteśmy, jakie zwyczaje karnawałowe celebrowane były i są w waszych domach. Co nas w tych wspomnieniach łączy a co różni?

Jedno jest pewne: u nas będą bardzo syte zapusty!

Zachęcamy uczestników do przyniesienia słoiczka kiszonek bądź marynat z własnej, domowej spiżarni. Będą wspaniałym dodatkiem do dania głównego.

Spotkanie w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro pt. "Syte zapusty" odbędzie się w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu w sobotę 1 marca 2025 roku w godzinach. 11.00-15.00.  Warsztaty z gawędą o tradycjach kulinarnych poprowadzi nasza kuchmistrzyni Anna Komsta. Opłata za udział wynosi 70 zł od osoby. Gorąco zachęcamy do udziału. Ilość miejsc na warsztatach ograniczona. Szczegółowe informacji i zapisy w  sekretariacie OKSiT, tel. 757136268, e-mail: oksit@wlen.pl.

Zapisy już otwarte. Na zgłoszenia udziału w Retro Bistro czekamy do 27 lutego 2025 r.  Do godz.. 15.00. Spieszcie się z rezerwacjami, ponieważ ilość miejsc jest ograniczona!

Do zobaczenia przy zapustowym, suto zastawionym stole!

Więcej o Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu TUTAJ

retro_bistro__kadr_plakatu.jpg [856x1080]

Wyświetlono: 883

Facebook.com X.com