Syte zapusty w zimowym Retro Bistro
W karnawałowych nastrojach zapraszamy na zimową odsłonę warsztatów w naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro. Wyjątkowe spotkanie przy stole zatytułowane "Syte zapusty" odbędzie się 1 marca 2025 roku i odwoływać się będzie do tradycji zapustów, czyli radosnej zabawy końca karnawału. Zapisy już otwarte, ilość miejsc ograniczona, zapisy już otwarte!
Polskie zakończenie karnawału, bardziej znane pod nazwą zapustów bądź mięsopustustów, to utrwalona tradycja sięgająca XVII wieku. Swój rozkwit zawdzięcza Sarmatom. Ten okres, kończący zimę, był też końcem pewnego rodzaju rozpusty w zachowaniu i strawie. Tuż przed Środą Popielcową gloryfikował sytość doświadczeń w zabawie i jedzeniu, przygotowywał do długiego okresu postu przed Wielkanocą.
Współcześnie tradycja zapustów nieco przygasa, a warto wspólnie celebrować dobry czas. Przy opowieściach o kulinariach i zwyczajach polskiej wsi i miasta i przy dobrym, przygotowanym wspólnie jedzeniu.
Na stole zimowego Retro Bistro nie zabraknie smaku kwaśnego, sycącego dania głównego i słodkiego deseru. Powróćmy jak zawsze do starych przepisów ale w nieco współczesnej odsłonie.
Na początek, dla zaostrzenia apetytu, przygotujemy przystawkę typową dla zapustowych spotkań w gronie rodziny czy przyjaciół. Półmiski wypełnimy dobrocią z filetów śledziowych, czyli matjasów w obłocznym sosie śmietanowym. Podamy je na ciemnym chlebie, z cebulką czerwoną, owocami kaparów i świeżymi gruszkami.
Tymczasem w wielkiej brytfannie nastawimy warzywną wersję bogracza. Pełnego gorących warzyw i aromatycznego sosu. Będzie on smakowitą pierzynką do sytej babki ziemniaczanej.
A jeśli zapusty, to nie może zabraknąć odsączonych z tłuszczu słodkich wypieków. W tradycji czasu karnawału na polskich stołach znaleźć można było popularne chrusty, zwane inaczej faworkami, oponki serowe, czy pączki z nadzieniem różanym, oblane lukrem. Warto przypomnieć sobie przy okazji, że pierwsze polskie pączki smażono na wytrawnie - z nadzieniem z podrobów, mięsa czy dorsza. Dopiero potem pojawiły się słodkie pączusie, którymi zajadamy się do dziś.
My tymczasem przygotujemy chruściane róże, które obsypiemy zacną ilością cukru wymieszanego z cynamonem i skórkami z cytrusów- rozmarzając się o dalekich podróżach (tu nawiązanie do portugalskich pasteis de nata).
Przy tym opowieści będzie co nie miara. Bo wspólne przygotowanie uczty to zawsze pretekst do ciekawej rozmowy przy stole i gawędy o tradycjach kulinarnych. Ile uczestników tyle opowieści o kuchni zapamiętanej z domu rodzinnego. Zwyczajach i tradycjach. Ciekawi jesteśmy, jakie zwyczaje karnawałowe celebrowane były i są w waszych domach. Co nas w tych wspomnieniach łączy a co różni?
Jedno jest pewne: u nas będą bardzo syte zapusty!
Zachęcamy uczestników do przyniesienia słoiczka kiszonek bądź marynat z własnej, domowej spiżarni. Będą wspaniałym dodatkiem do dania głównego.
Spotkanie w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro pt. "Syte zapusty" odbędzie się w Ośrodku Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu w sobotę 1 marca 2025 roku w godzinach. 11.00-15.00. Warsztaty z gawędą o tradycjach kulinarnych poprowadzi nasza kuchmistrzyni Anna Komsta. Opłata za udział wynosi 70 zł od osoby. Gorąco zachęcamy do udziału. Ilość miejsc na warsztatach ograniczona. Szczegółowe informacji i zapisy w sekretariacie OKSiT, tel. 757136268, e-mail: oksit@wlen.pl.
Zapisy już otwarte. Na zgłoszenia udziału w Retro Bistro czekamy do 27 lutego 2025 r. Do godz.. 15.00. Spieszcie się z rezerwacjami, ponieważ ilość miejsc jest ograniczona!
Do zobaczenia przy zapustowym, suto zastawionym stole!
Więcej o Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu TUTAJ.
Wyświetlono: 883