Wiosenna eksplozja smaków w Retro Bistro

Kto by przypuszczał, że lekka zupa na bazie maślanki z mnóstwem nowalijkowej zieleniny może wprowadzić w stan tak euforyczny. A wszystko za sprawą wiosennego spotkania przy kuchennym blacie w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu, które miało miejsce 26 kwietnia 2025 r. Potem były tylko kolejne zachwyty, a staromodna tarta galette z gruszkami zwieńczyła smakowite warsztaty

Zacznijmy jednak od początku. W pierwszą sobotę po Wielkanocy umówiliśmy się na wiosenne spotkanie w Retro Bistro. Warsztaty były dość niecodzienne, bo w małym kameralnym gronie były aż dwie mamy ze swoimi latoroślami i pięknie było obserwować te duety w pracy. Taki obraz daje, tak jak wiosna zresztą, wielką radość i nadzieję, że działania międzypokoleniowe, rodzinne mają wielką wartość.

Mamy przygladały się swoim pociechom w pracy i aż oczy im się błyszczały, jak świetnie sobie radzą z krojeniem, obieraniem, mieszaniem i jedeniem niecodziennych przecież potraw. A dorośli wraz z dziećmi, pod czujnym okiem naszej kuchmistrzyni Anny Komsty wyczarowali przepyszne, lekkie wiosenne dania. A ile rozmów było przy siekaniu liści młodej kapusty, kalafiora i zielonych natek! O tym, jak gotowały babcie, o tym, jak zmienia się kultura stołu i tradycje biesiad przy wielkanocnym stole. I wreszcie o tym, co lubią jeść dzieci.

Przyznać należy, że dzieci w Retro Bistro okazały się jakie do pracy, takie do jedzenia. Maślankowa zupa, pełna zielonej dobroci zniknęła z talerzy w mig. Potem przyszedł czas na zapieczone młode ziemniaczki z twarogiem wędzonym, głowy młodych kalafiorów ustrojonych winnym sosem z szafranu, rodzynek i selera naciowego. Sałatka z chrupkiej kalarepki, rzodkiewek, czerwonej cebuli i słodkiego mango przyjemnie chrupała pod podniebieniem.

Uczestnicy spotkania zachwycali się niezwykle sycącym i bogatym w smaku wiosennym menu Retro Bistro. Przy deserze zwieńczającym warsztaty kulinarne, czyli maślanej tarcie z gruszkami, kremem cytrynowym i migdałami popijaliśmy napar z młodych gałązek mięty i miodu.

Kolejny raz spotkanie przy stole było pretekstem do rozmów o życiu, smakach i rodzinnych tradycjach.

Jesli i Ty chcesz przeżyć przygodę kulinarną w retro stylu zapraszamy do nas! Letnia edycja Retro Bistro zaplanowana jest na sobotę  21 czerwca 2025 roku. Mamy już w planie chłodniki, witalne sałaty i wakacyjne koktajle i wypieki. Do zobaczenia! Szczegółowe zapowiedzi warsztatów już wkrótce.

Tymczasem "posmakujcie" kulinarnych opowieści oglądając fotograficzną relację w naszej internetowej galerii dostępnej obok lub poniżej.

Więcej informacji na temat wiosennych warsztatów w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu TUTAJ.

retro_bistro_kwiecien_2025-_plakat_may.jpg [975x1384]

Wyświetlono: 174

Facebook.com X.com