Kulinarne letnisko w podróżniczym Retro Bistro!
Czas wakacji nadchodzi. Wszyscy wyruszają nad wodę, na plażę, ku słońcu. Rozpoczynamy sezon długich wieczorów i piknikowych spotkań. Podróżujemy, zachwycamy się, ładujemy życiowe akumulatory. Z sentymentem wędrujemy po Polesiu, spacerujemy bałtyckim wybrzeżem, zachwycamy się Kaszubami, Doliną Kościeliską, Izerami i Mazurami. Ale, co tu kryć, od zawsze ciągnie nas dalej i dalej. Marzy nam się poznawanie innych kultur, krajobrazów, zwyczajów. Polacy od zawsze chętnie podróżują po świecie, a wspomnienia dokumentują zdjęciami, filmami, opowieściami, opisami i zapamiętanymi smakami oczywiście. Gdy już pora wracać do codzienności te potrawy, odtworzone w domu stają się częścią pamiętania. Tymczasem jeszcze przed wakacjami zapraszamy na kulinarne letnisko w Pracowni Retro Bistro OKSiT we Wleniu! Na twórcze warsztaty ze smakiem zapraszamy w sobotę 21 czerwca w godzinach 11.00 - 15.00. Przy stole celebrować będziemy lato, na które czekamy!
Są potrawy, które zachwycają cały świat - podróżników i turystów. Raz zasmakowane za granicą - powracają na domowe stoły. A potem trafiają do kanonu wspaniałych światowych potraw.
I nie mowa tu o karpiu po żydowsku, spagetti bolognese, rybie po grecku, o których nikt poza Polską nie słyszał!
Są za to potrawy, do których wracamy z rozmarzeniem i wakacyjnym wspomnieniem. Danie, które z wakacyjnych wypraw weszły na stałe do kanonu ulubionych potraw innych narodów. Kuchnia polska również od zarania dziejów czerpie inspiracje kulinarne od innych narodów, tych bliskich, sąsiedzkich i tych dalekich. Wszystko się miesza niczym w tyglu. Za to smakowicie! W Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych pochylimy się nad potrawami, które autentycznie są symbolami kuchni narodowych i regionalnych. Menu będzie niezwykle apetyczne i podane w letnim stylu.
Zajrzymy do Italii, Grecji, Hiszpanii, Południowego Tyrolu, Turcji i Maroka. Bo poróżować można także smakami!
W menu pojawi się mezze- jak przystało na śródziemnomorską wyprawę, a w nim najbardziej znana grecka sałatka na świecie - horiatiki (grec.), co dosłownie oznacza sałatkę wiejską. Będą w niej siekane pomidory, chrupiące świeże ogórki, plastry czerwonej cebuli, czarne oliwki. Umorusane oliwą z oliwek, octem winnym, posypane oregano, czyli lebiodką , omaszczone słoną fetą.
Na talerzu dania głównego pojawi się bakłażan, przepyszny...owoc. Tak, tak, choć powszechnie uznajemy go za warzywo. Kulinarna historia bakłażana jest stara jak świat. Przed naszą erą uprawiano oberżynę w Chinach i Indiach, Afryce. Do Europy trafiły przez Bliski Wschód, z Maurami do Hiszpanii. Jego mięsiste wnętrze opalane na otwartym ogniu przypomina dymny posmak mięsa. My przygotujemy bakłażana w formie, która nieco przypominać będzie chrupiące ośmiorniczki. Ułożony na chmurce z kwaskowatego labnehu z naturalnego jogurtu, będzie doskonale korespondował z letnią grecką sałatką.
Na deser wybierzemy się do Południowego Tyrolu. Nauczymy się przyrządzać bardzo popularną smakowitość, która pojawia się w każdej górskiej gospodzie - Kaiserschmarn, czyli omlet cesarski, na który przepis znajduje się w jednej z książek Marii Ochorowicz-Monatowej (dwudziestolecie międzywojenne). Szarpany na cząstki jeszcze na patelni, podawany tradycyjnie z musem jabłkowym.
I będzie turecka kawa, zaparzona z kardamonem, w tygielku zwanym cezve. I będzie wspaniale gasząca pragnienie lemoniada z wodą różaną.
Tak apetycznie rozpoczniemy sezon letni!
Na letnie spotkanie warsztatowe Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu zapraszamy w sobotę 21 czerwca w godzinach 11.00-15.00.
Opowieści o smakach lata inspirowanych tradycją opowie nasza kuchmistrzyni Anna Komsta. Opłata za udział wynosi 70 zł od osoby. Zapisy już ruszyły! Ilość miejsc ograniczona. Na zgłoszenia czekamy do 19 czerwca do godz. 15.00
Szczegółowe informacje i zapisy w sekretariacie OKSiT, tel. 757136268, e-mail: oksit@wlen.pl. Zapraszamy!
Więcej o Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu przeczytać można TUTAJ.
Wyświetlono: 147