Letnia feta w Retro Bistro
Lato już się zadomowiło u nas. Dużo słońca, dłuższe wieczory, a na straganach nowalijki, truskawki i czereśnie. W Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro lato wpadło na stół pod postacią śródziemnomorskich, zamorskich i alpejskich smaków.
Było dużo radości, a po kosztowaniu nieco egzotycznych przypraw i opowieściach z wakacyjnych podróży na stole pojawiły smakowite potrawy. Pełne lata, kolorów i smaku. I chyba Grecja najbardziej nas zdominowała, bo przy stole radosnie pokrzykiwaliśmy: kalimera! A to za sparwą przepysznej, chrupiącej sałatki pasterskiej, z której Grecja słynie, czyli horiatiki. Chrupiące ogórki, pomidory, papryka, czarne oliwki, czerowna cebula, feta, oliwa i oregano! Pychota!
Po przystawce, w daniu głownym pojawiły się "ośmiorniczki"z młodej cukinii podane na obłocznym labnehu różanym, obsypanym dukkah.
Na koniec przyszedł czas na deser. I tu zawędrowaliśmy do Południowego Tyrolu na puszyty omlet szarpany o bardzo trudnej do wypowiedzenia nazwie Kaiserschmarn. Cząstki cesarskiego ometu maczaliśmy w konfiturze morelowej i śliwkowych powidłach.
Wspólna praca przy potrawach uruchomiła nasze wspomnienia i przy stole, popijając lemoniadę z melasą z granatu i wodą różaną, oraz kawą z kardamonem, którą przygotowaliśmy w tygielkach wspominaliśmy własne wakacyjne przygody i marzyliśmy o nowych. To była wyjątkowa, wakacyjna podróż kulinarna. Międzypokoleniowa, radosna i niespieszna. Było nam tak radośnie, że aż wstaliśmy od stołu, by trzymając się za ręce, w kręgu zatańczyć spontanicznie grecki taniec.
Warsztaty prowadziła nasza kuchmistrzyni Anna Komsta.
Zajrzyjcie do galerii, tam fotograficzna relacja z warsztatów.
Miłych wakacji i wspaniałych potraw na letnich wyprawach!
Więcej o Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu przeczytać można TUTAJ.
Wyświetlono: 168