Swojskie Jedzonko zadomowiło się w OKSiT

Pierwsze zajęcia Pracowni Sztuk Kulinarnych w Ośrodku Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu za nami. W sobotnie przedpołudnie 27 września 2025 r. na stole królowały: tatar z łososia, prosta w przygotowaniu carbonara, zupa z pieczonej dyni z imbirem i śmietaną. Na deser pojawiły się drożdżówki z kruszonką i wiśniową frużeliną, które uczestnicy kosztowali jeszcze na ciepło. Było smacznie i aromatycznie. Przestrzeń wypełniała dobra atmosfera i rozmowy o gotowaniu, łączeniu smaków i zapachów. 

Odkrywamy tajniki kuchni współczesnej, prostego przygotowywania posiłków i łączenia składników. Zajęcia prowadzi Katarzyna Michoń, dla której gotowanie to pasja i codzienne odkrywanie nowych przepisów i rozwiązań. O swojej pasji mówi: Gotowanie to coś, co kocham i co sprawia mi ogromną radość. Moje przepisy są przekazywane w przystępny i prosty sposób, tak żeby każdy mógł przygotować je później samodzielnie w domu.

img-20250930-wa0002.jpg [1440x1920]

Jednym z warsztatowych dań była carbonara, która w rzeczywistości jest bardzo prosta w przygotowaniu. To tradycyjne danie kuchni włoskiej, składające się z makaronu, jajek, sera pecorino romano, świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz wieprzowiny, zazwyczaj wędzonego policzka wieprzowego (guanciale) lub pancetty. Kluczowe dla autentycznego smaku są wysokiej jakości składniki i brak śmietany, co nadaje sosowi aksamitną konsystencję. Ten bogaty, ale prosty skład dania jest kwintesencją włoskiego stylu kulinarnego.

Wspólną pracę przy potrawach umilała filiżanka kawy czy herbaty, wspólne kosztowanie i rozmowy o tematach kolejnych kuchennych perypetii, które już niebawem. Jesli i Ty chcesz przeżyć przygodę kulinarną, zapraszamy do nas!

Więcej o Pracowni Sztuk Kulinarnych Ośrodka Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu można przeczytać TUTAJ.

warsztaty_kulinarne_.png [1357x1920]

Wyświetlono: 128

Facebook.com X.com