Kulinarna podróż ze Swojskim Jedzonkiem. Warsztaty w OKSiT
Zapraszamy na kolejną, kulinarną podróż ze Swojskim Jedzonkiem. Tym razem poznamy kuchnie innych krajów oraz przepisy i aromaty z najdalszych zakątków świata. W sobotę 25 października 2025 r. o godz. 10.00 udamy się do Gruzji i Tajlandii, jednak to nie wszystkie przystanki na naszej trasie. Zobaczcie co przygotowaliśmy dla miłośników wspólnego gotowania.
![zajecia_27_wrzesnia_ost.png [1357x1920]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/39/wiadomosci/28877/fotos/orign/zajecia_27_wrzesnia_ost.png)
Czas na kolejne spotkanie w ramach Pracowni Sztuk Kulinarnych Ośrodka Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu, która od września br. rozpoczęła swoją działalność w nowej odsłonie. Niezmiennie jest to miejsce spotkań dla osób ceniących sobie sztukę przygotowywania wyjątkowych dań i posiłków. Podczas kulinarnych podróży, poznawania nowych przepisów i smaków, znajdujemy też czas na niespieszną rozmowę i wymianę doświadczeń.
Tym razem prowadząca warsztaty Katarzyna Michoń zabierze uczestników w kulinarną podróż dokoła świata. Rozpoczniemy od przygotowania aromatycznej zupy cebulowej rodem z Francji. Danie przyozdobimy serową grzanką. Jest to świetna propozycja na pyszny obiad, który można przygotować z wykorzystaniem łatwo dostępnych składników.
![img_1006.jpg [1920x1682]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/39/wiadomosci/28877/fotos/orign/img_1006.jpg)
Następnym przystankiem będzie Gruzja. Chaczapuri to placek zapiekany z serem a tym samym jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej. Występuje w licznych, różniących się od siebie odmianach. My przygotujemy wersję z żółtkiem i masełkiem. Gruziński chlebek śmiało można podawać też z jogurtem naturalnym lub sosami.
![20231126_181935.jpg [1440x1920]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/39/wiadomosci/28877/fotos/orign/20231126_181935.jpg)
Kolejnym punktem będzie tajskie curry z dynią i polędwiczką wieprzową. Do tego użyjemy aromatycznych dodatków – mleka kokosowego, imbiru czy czosnku. Danie świetnie smakuje z kolendrą, bazylią i ryżem jaśminowym.
![20230715_182034.jpg [1920x1440]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/39/wiadomosci/28877/fotos/orign/20230715_182034.jpg)
Na deser przeniesiemy się do Anglii, gdzie skosztujemy crumble czyli owoców zapiekanych pod kruszonką, serwowanych z lodami waniliowymi. Doskonale nadają się do tego śliwki, jabłka czy rabarbar. Będzie pysznie, skusicie się?
![photo_1694773632582.jpg [1920x1440]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/39/wiadomosci/28877/fotos/orign/photo_1694773632582.jpg)
Kuchenne wysiłki są wieńczone wspólnym kosztowaniem i smakowaniem, w towarzystwie filiżanki kawy lub herbaty.
Czekamy na doświadczonych uczestników, którzy wiele kulinarnych zmagań mają już za sobą, jak i na tych, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z gotowaniem. Jeśli chcesz rozwinąć swoje umiejętności w tym zakresie lub marzysz o tym, by zaskoczyć rodzinę czy przyjaciół własnoręcznie przygotowanymi daniami, te zajęcia są właśnie dla Ciebie. Koszt udziału w zajęciach 25 października 2025 r. wynosi 80 zł / os. Liczba uczestników przy warsztatowym stole jest ograniczona!
![warsztaty_kulinarne_.png [1357x1920]](https://cms-v2-files.idcom-web.pl/sites/39/wiadomosci/28877/fotos/orign/warsztaty_kulinarne_.png)
Warsztaty kulinarne w OKSiT Wleń prowadzi Katarzyna Michoń, która od wielu lat z powodzeniem prowadzi bloga kulinarnego oraz kanał na platformie youtube pn.: „Swojskie Jedzonko”. O swojej pasji mówi: Gotowanie to coś, co kocham i co sprawia mi ogromną radość. Moje przepisy są przekazywane w przystępny i prosty sposób, tak żeby każdy mógł przygotować je później samodzielnie w domu.
Więcej o zasadach uczestnictwa w warsztatach Pracowni Sztuk Kulinarnych Ośrodka Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu można przeczytać TUTAJ.
Wyświetlono: 458



