Jesienne RETRO BISTRO

W ostatnie sobotnie przedpołudnie września spotkaliśmy się po raz kolejny w naszej Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro. Blaty stołów uginały się od kolorowych darów jesieni. W sali unosił się zapach ziół, jabłek, gruszek, kwiatów jadalnych, drożdżowego zaczynu i ziemistego buraka. Jak zwykle z radością, która towarzyszy nam podczas wspólnego gotowania i snucia opowieści zabraliśmy się za obieranie, siekanie, mieszanie, faszerowanie, ucieranie, gotowanie smażenie i pieczenie. Kiedy potrawy dochodziły już do finału nakryliśmy nasz stół z charakterystycznym obrusem w stylu retro. A potem...

Potem to już była jesienna uczta dla wszystkich zmysłów.

Oczy radowały się kompozycją, uszy aksamitnym odgłosem mieszanej zupy, nerwowości sztućców szukających wspaniałych kęsów.

Na stole pojawiły się:

- pieczone buraki z wędzoną śliwką i twarogiem,
- zupa gruszkowa z karmelizowaną gruszką,
- pęczotto buraczane na maślance i maśle,
- pieczona biała fasola z majerankiem, szalwią i duszonym jarmużem,
- pieczone cebule faszerowane ziołami,
- pomidorki z przydomowego ogródka Ewy podane z szarpana sałatą.

Dania przyozdobiliśmy jadalnymi kwiatami nasturcji i koralami miechunki, które przyniosła Marta.

A na deser - puszyste, pękate drożdżowe racuchy z kawałkami jabłek polane syropem buraczanym, czyli pochodzące z Pomorza i Kaszub ruchanki z fjutem. To tak nostalgicznie, wspominając letnie wędrówki po innych regionach Polski.

Ach, cóż to była za uczta!

Kolejne pyszne warsztaty w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro OKSiT we Wleniu już w ostatnią sobotę października (29.10.2022). Bohaterami niecodziennego spotkania przy stole będą: kapusta i jabłka. Już rezerwujcie miejsca i do smacznego zobaczenia w Retro Bistro!

Uwaga! Ilość uczestników warsztatów jest ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 757136268.

 

Wyświetlono: 330

Facebook.com X.com