Dobrze przyprawione szaleństwo w listopadowym RETRO BISTRO
Zapraszamy na kolejne smakowite warsztaty w Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO, w jesiennym wydaniu. Listopadowe spotkanie przy stole w Ośrodku Kultury Sportu i Turystyki we Wleniu zaplanowane jest na sobotę, 26 listopada 2022 r. Początek o godz. 11.00. Będzie pysznie i niezwykle aromatycznie. Uwaga! Zajęcia przeznaczone są dla dojrzałych uczestników. Ilość miejsc ograniczona, zapisy już otwarte.
Pieprzno i szafranno moja panno!
W Retro Bistro spotkamy się w okolicach dnia św. Katarzyny, a to znak, że czym prędzej trzeba nastawić piernik dojrzewający. Powinien odleżeć nie mniej właśnie jak od św. Katarzyny.
Zanim połączymy żytnią i pszenną mąkę z miodem, najpierw utrzemy w moździerzu aromatyczną mieszankę zamorskich przypraw.
Pieprz, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, gwiazdki anyżu, wanilia, imbir. A jeśli o aromatycznych przyprawach mowa, to dość powiedzieć, że skorzystamy z dobrodziejstwa, jakimi ubogaciły polski stół zamorskie szlaki handlowe.
Ponieważ większość czasu skupimy na przygotowaniu piernika przygotujemy do wspólnego smakowania sycącą huculską mamałygę z kaszy kukurydzianej i sera.
Podamy ją w towarzystwie uprażonej w oleju, pomidorach i zamorskich przyprawach białej fasoli. Kumin, czosnek, wędzona papryka, płatki chilli i...wytrawne kakao. Brzmi intrygująco?
To jeszcze nie koniec. Na deser przygotujemy deser zwany na Kresach tureckim chlebkiem. Oryginalna nazwa to rachatłukum. Różne są wersje tego przybyłego do Polski prawdopodobnie w XVIII wieku osmańskiego deseru. My przygotujemy go klasycznie, z różanym aromatem. Zaparzymy do niego herbatę z listkami mięty. To będzie prawdziwe święto zamorskich smaków i aromatów, które wpłynęły na polską sztukę kulinarną. Do zobaczenia 26 listopada o godz. 11.00 w Retro Bistro OKSiT we Wleniu!
BARDZO WAŻNE: uczestników warsztatów bardzo prosimy o zabranie ze sobą moździerzy do przygotowania piernikowej mieszanki przypraw. Jeśli nie macie, to może warto dopytać w rodzinie, u znajomych czy sąsiadów. Samodzielne rozbijanie przypraw jest niezwykle przyjemnym doznaniem dla zmysłów. To prawie jak aromaterapia. Do aromatycznego zobaczenia!
Gorąco zapraszamy na nasze listopadowe warsztaty sztuki kulinarnej, które odbywać się będą 26 listopada 2022, w godzinach 11.00- 15.00. Spieszcie się z rezerwacją miejsc, ilość uczestników naszych niezwykłych spotkań przy stole jest ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 757136268.
Uwaga! W przypadku zbyt małej ilości chętnych, którzy potwierdzą swój udział w warsztatach wnosząc opłatę za zajęcia w terminie do 24 listopada 2022, wydarzenie zostanie odwołane.
Więcej o Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO w publikacji, do której odnośnik znajduje się TUTAJ.
Wyświetlono: 417