Fantastyczna kasza w marcowym Retro Bistro

Pożywna, sycąca. Dobra na zimno i ciepło. I choć kuchnia polska szczególnie mocno wiąże się ze smakiem kaszy, to warto odnajdywać jej tropy i zapożyczenia z kuchni krajów zamorskich, a także kuchniach  naszych krajów sąsiedzkich. Kasza będzie główną bohaterką marcowych warsztatów w  Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych Retro Bistro, na które zapraszamy do OKSiT we Wleniu, jak zwykle, w ostatnią sobotę miesiąca (25.03.2023). Początek o godz. 11.00. Ilość miejsc ograniczona, zapisy już otwarte. 

Czym byłaby kuchnia polskich regionów bez wspaniałych potraw z kaszy? Zanim na stołach Europy i Polski na dobre rozgościł się ziemniak, kasza stanowiła podstawę kulinarnych przysmaków i codziennej strawy. Hreczane krupy, jagły, kasza manna, perlista, krakowska, pęcak czy kasza kukurydziana. Cóż za kulinarne bogactwo! 

Przed nami przepyszna kulinarna gawęda z kaszą w roli głównej. Na przystawkę przygotujemy wołyńską pastę grzybową z jagłami. Potem zupa - zimową porą- gorąca, pożywna i sycąca - podkarpacki krupnik z kaszy jęczmiennej, na aromatycznym bulionie z wędzonymi śliwkami. A potem kaszanka w pieczonym jabłku i klasyczna huculska kulesza z kaszy kukurydzianej i  twarogiem.
Jeśli jednak myślicie o typowej kaszance czy wątrobianej, to nie ten trop. Przepis na tę gryczaną "kaszankę" z dodatkiem ciemnej fasoli i przypraw dotarł do Polski ze Śląska już w XVII wieku, opisał ją w Pamiętnikach Jan Chryzostom Pasek.

I wreszcie deser - jaglany budyń kawowy. Przepis zaskakująco wygląda na współczesny. Nic bardziej mylnego. Znany jest już ponad sto lat na Kujawach. A kiedy prawdziwa kawa była niezwykle elitarna i droga, wtenczas do przygotowywania owej deserowej pyszności wykorzystywano... kawę zbożową.

Poznajcie te niezwykłe skarby kultury zaklęte w tradycyjnej kuchni! Zapraszamy do opowieści stołu!

Na pierwsze  podczas tegorocznej wiosny, smakowite spotkanie w Pracowni Retro Bistro Ośrodka Kultury, Sportu i Turystyki we Wleniu zapraszamy w sobotę 25 marca 2023. Warsztaty tradycyjne trwać będą od godz. 11.00 do 15.00. Spieszcie się z rezerwacją miejsc, ponieważ ilość uczestników naszych niezwykłych spotkań przy stole jest ograniczona. Szczegółowe informacje i zapisy: tel. 757136268. Uwaga! Zajęcia przeznaczone są dla dojrzałych uczestników. W przypadku zbyt małej ilości chętnych, którzy potwierdzą swój udział w warsztatach wnosząc opłatę za zajęcia w terminie do 23 marca 2023, wydarzenie zostanie odwołane.

Więcej o Pracowni Tradycyjnych Sztuk Kulinarnych RETRO BISTRO w publikacji, do której odnośnik znajduje się TUTAJ

Wyświetlono: 181

Facebook.com X.com